Пам'ятка про поминання покійних

        Мета земного життя

        Смерть - це завжди трагедія, вона завжди несподівана. Ще більш скорботний відхід з життя близьких людей. Скорбота наповнює серце, і тільки в сльозах і молитві знаходимо ми відраду і втіху.
        Що говорити про нас, якщо навіть Христос плакав, прийшовши до гробу свого друга Лазаря. Той, Хто переміг смерть,
Той, Хто знав, що через півгодини воскресить Лазаря, лежачого вже четвертий день у гробі, плакав.
Ми плачемо про розлуку з милими серцю, бо смерть - це не природний стан для людини, покликаної до вічного життя ... І важливо пам'ятати, що ця розлука лише тимчасова, і у Бога всі живі.
Однак подивіться неупереджено на життя наше земне й побачте, що воно таке. Цар Соломон, наймудріший і найбагатший з царів свого часу в книзі Екклезіаста, говорив так: «Суєта суєт ... суєта суєт, - все суєта! Я бачив усі справи, що чинились під сонцем, і ось все - марнота та томлення духу
Людина перестала жити на цьому світі, і з цим закінчилися її суєти мирські, праця, біди, прикрощі і страждання. Вона немов подорожній, що дійшов до мети, немов випускник, який здав всі іспити.
Але яка ж мета нашого життя? Який же повинен бути результат? Що ми беремо з собою? Залишаються на землі багатства, положення в суспільстві, слава, - перед Богом ми постаємо з тими скарбами, які зібрали на Небесах. «І кожен від своїх справ або прославиться, або осоромиться», - співається в стихирі в чині відспівування.
Наше життя має бути таким, щоб ми завжди були готові скласти цей іспит, щоб серце наше було чисте перед Богом, щоб, поставши Йому, ми б не почули «істинно кажу вам: Не знаю вас», але навпаки: «Прийдіть, благословенні Отця Мого, наслідуйте Царство, уготоване вам від створення світу». Для цього потрібно регулярно молитися і дома, і в храмі, бо молитва - це спілкування з Богом, потрібно регулярно очищати своє серце в таїнстві сповіді, потрібно регулярно причащатися Святих Христових Таїн, треба жити по-християнськи. 
           Смерть грішників люта тому, що грішна людина всім своїм життям відкидає Бога, але зустріч ця неминуча. Зате багато святих вмирали так, що посмішка і радість перебувала з ними до останнього моменту, коли смерть змикала їх уста, що прославляють Бога.


Чим ми можемо допомогти покійному?

Що ж можемо ми зробити для покійного, як можемо висловити свою любов? Дорога труна, квіти, вінки, пам'ятник, могила в престижному місці, застілля на поминках - це потрібно швидше нам самим, чим покійному.
Наша молитва до Бога - це те, що пов'язує нас і покійного, це той маленький камінчик, який може переважити чашу терезів і вирішити долю людини у вічності. Наша і церковна молитва - ось те, що потрібно покійному.


Приготування покійного до поховання

Основні етапи приготування покійного до поховання складаються в омовенні тіла, облаченні (одяганні) покійного, положенні його в труну, читанні і співі похоронних молитов, переданні землі. Обмите і одягнене тіло покладається на приготованому столі горілиць, на схід, а приготована труна попередньо окроплюється святою водою. Уста покійного повинні бути зімкнуті, руки складені на грудях хрестоподібно на свідоцтво віри в Розп'ятого Христа. 
          Навколо труни бажано поставити чотири підсвічники зі свічками (по чотирьох сторонах - у голови, біля ніг і з боків), в сукупності зображують хрест. Читання Псалтиря може відбуватися як до поховання, так і в його пам'ять після похорону. Читати Псалтир стоячи над труною покійного мирянина дозволяється будь якій благочестивій людині, яка має такий навик.


Відспівування, чин прощання з покійним і поховання

На 3 день після смерті (у відлік днів завжди включається сам день кончини) - зазвичай здійснюється відспівування. За переказами, душа до 3-го дня знаходиться на землі. У третій день душа постає на поклоніння Богові.
Чин відспівування - це особливі молитви за померлого, якими Церква проводжає свого члена в життя вічне. В руки покійному вкладається хрест як символ сповідання Христа, на голову покладається віночок як символ вінця від Бога і устремління всіх помислів до Бога. На груди покладається ікона Спасителя (чоловікові) або Богородиці (жінці).
Під час відспівування близькі покійного повинні обов'язково молитися разом зі священиком про душу покійного. Стояти під час відспівування потрібно благоговійно, вслухаючись у слова молитов.
Неприпустимо відволікатися на свої думки і на розмови про життєві питання. Що, як не наша спільна молитва буде найкращим проявом любові.
На початку відспівування всі присутні запалюють свічки і гасять їх після прочитання Євангелія та дозвільної молитви. Згаслі свічки можна поставити на канун (квадратний свічник перед розп'яттям в храмі).
Чин прощання звичайно відбувається у храмі - при читанні особливих прощальних стихир, близькі покійного по черзі підходять до гробу, цілують ікону на грудях, віночок на лобі, потім, попрощавшись, відходять, встаючи за священиком. Після закінчення прощання, священик здійснює чин переданню землі, посипаючи покійного землею зі словами «Господня земля и исполнение ея вселенная, и вси живущие на ней», потім труна закривається і забивається, слідом за тим виголошується «Вечная память» покійному.
Допускається прощатися після відспівування на кладовищі, в цьому випадку священик не закриває труну, а чин передання землі відбувається ким-небудь з близьких покійного.


Поминальна трапеза після поховання

У слов'янській традиції поминання покійного відбувається відразу після похорон. Трапеза передує молитвою про померлого, потім вкушається кутя, освячена у храмі. Кутя, зварена із зерен, є символом воскресіння з мертвих - як зерно, щоб прорости, повинно впасти в землю, так і людина ховається в землю, щоб повстати в День воскресіння мертвих.
Звичайно збирається невеликий стіл для близьких людей, якщо ви і будете вживати алкогольні напої, робити це потрібно в помірних кількостях.


Поминання покійного у Церкві

Померлі за себе молитися не можуть, вони чекають наших молитов.
Поминання померлого в третій день після його смерті Церква здійснює в честь триденного воскресіння Ісуса Христа і під образ Пресвятої Трійці.
У дев'ятий день - на честь дев'яти чинів ангельських, котрі, як слуги Царя Небесного і представника до Нього за нас, клопочуть про помилування преставленого.
Поминання в сороковий день відбувається в пам'ять Вознесіння Ісуса Христа на сороковий день після Воскресіння Своєго.
Відразу після смерті прийнято замовляти в церкві сорокоуст, щоб протягом перших сорока днів новопреставленого щодня поминали. Особливо відзначаються третій і дев'ятий дні, коли, за вченням Церкви, душа постає небесному Престолу, і сороковий - коли Господь виносить тимчасовий вирок, визначаючи, де душа буде перебувати до Страшного Суду.
Найбільше душа потребує їх перші 40 днів, поки вона проходить митарства і відбувається приватний суд. Треба в усіх, скільки це можливо, храмах замовити сорокоуст - поминання на 40 днів, щодня подавати на панахиду, поминати на Псалтирі, давати милостиню і просити помолитися за цю душу. Так, постійно поминаючи, за допомогою Церкви, можна вимолити душу навіть з пекла.
І після закінчення 40 днів рідні та близькі не повинні залишати покійних без молитовної допомоги. Потрібно частіше подавати записки на гласне поминання на заупокійній ектенії на літургії, на поминання покійного під час проскомідії (виймання частинки з просфори із зануренням її по закінченні літургії в Кров Господню зі словами «Отмий (відмий), Господи, гріхи поминаються тут Чесною Твого Кров'ю, молитвами святих Твоїх»), на літію, панахиду, які відбуваються відразу ж після літургії.
Поминати потрібно також в день річниці (смерті, народження, іменин) - поминання в ці дні служать проявом нашої любові до померлих, яка не припиняється зі смертю. А річниця смерті християнина - це день народження для нового, вічного життя. Вона завжди відзначається в колі близьких і рідних покійного.
Особливу силу мають загальні поминання покійних, які вчиняються в м'ясопусну батьківську суботу (за тиждень до Великого Посту), в суботи 2-й, 3-й, 4-й седмиці (тижня) Великого посту, в Радоницю (через дев'ять днів після Великодня), напередодні Трійці і Димитріївської батьківської суботи (8 листопада за н/с), День Перемоги (9 травня).
        

Поминання на кладовищі

Наша пам'ять про покійних - це причепурення могилки і наша молитва. Прийшовши на могилку можна проспівати «Зі святими упокій» і «Вічна пам'ять», потім прочитати молитву за упокій (є майже в будь-якому молитовнику), пом'янувши по іменах покійних, поцілувати хрест на могилі.
Можна залишати на могилі квіти (краще садити живі), палаючі свічки (або спеціальні ліхтарики), покришити хліб або насипати крупу для птахів.
Неприпустимо вживати на кладовищах алкоголь, курити, залишати на могилах горілку, сигарети, цукерки, різні продукти. Також неприпустимо після Великодня приносити на могилки освячені яйця, пасхи.


Молитви за покійних

Читання псалтиря за упокій. Щодня читається по одній кафізми з Псалтиря з читанням по кожній «Славі» особливих заупокійних молитов.
Щоденна молитва за упокій. Поминання на ранкових і вечірніх молитвах: «Упокой, Господи, души усопших раб Твоих: родителей моих, сродников, благодетелей (имена их), и всех православных христиан, и прости им вся согрешения вольная и невольная, и даруй им Царствие Небесное». Імена зручніше прочитувати по пом'яннику - невеликій книжечці, де записуються імена живих і покійних родичів. Існує благочестивий звичай вести сімейний Помянник, прочитуючи який православні люди поминають поіменно багато поколінь своїх покійних предків.
Послання апостола Павла до Фессалонікійців, читане при відспівуванні: «Не хочу же оставить вас, братия, в неведении об умерших, дабы вы не скорбели, как прочие, не имеющие надежды. Ибо, если мы веруем, что Иисус умер и воскрес, то и умерших в Иисусе Бог приведет с Ним. Ибо сие говорим вам словом Господним, что мы живущие, оставшиеся до пришествия Господня, не предупредим умерших, потому что Сам Господь при возвещении, при гласе Архангела и трубе Божией, сойдет с неба, и мертвые во Христе воскреснут прежде; потом мы, оставшиеся в живых, вместе с ними восхищены будем на облаках в сретение Господу на воздухе, и так всегда с Господом будем». (1Фес. 4:13-17).
Євангеліє від Іоанна (читається при відспівуванні). «Истинно, истинно говорю вам: слушающий слово Мое и верующий в Пославшего Меня имеет жизнь вечную, и на суд не приходит, но перешел от смерти в жизнь. Истинно, истинно говорю вам: наступает время, и настало уже, когда мертвые услышат глас Сына Божия и, услышав, оживут. Ибо, как Отец имеет жизнь в Самом Себе, так и Сыну дал иметь жизнь в Самом Себе. И дал Ему власть производить и суд, потому что Он есть Сын Человеческий. Не дивитесь сему; ибо наступает время, в которое все, находящиеся в гробах, услышат глас Сына Божия; и изыдут творившие добро в воскресение жизни, а делавшие зло - в воскресение осуждения. Я ничего не могу творить Сам от Себя. Как слышу, так и сужу, и суд Мой праведен; ибо не ищу Моей воли, но воли пославшего Меня Отца» (Ин. 5:24-30).
Тропар. «Со духи праведных скончавшеся, душу раба Твоего, Спасе, упокой, сохраняя его во блаженной жизни, яже у Тебе, Человеколюбче».
Кондак. «Со святыми упокой, Христе, душу раба Твоего, идеже несть болезнь ни печаль, ни воздыхание, но жизнь бесконечная».
Ікос. «Сам един еси бессмертный, сотворивый и создавый человека земнии бо от земли создахомся и в землю тоюжде пойдем, якоже повелел еси создавый мя и рекий ми, яко земля еси и в землю отыдеши, аможе все человецы пойдем, надгробное рыдание творяще песнь Аллилуия».


Про поминання немовлят

Хрещені немовлята відспівуються за особливим чином, які не мають особистих гріхів.
Нехрещені немовлята не відспівуються і в церкві не поминаються. Єдиної думки про їхню долю Церква не має, проте можна навести слова святителя Феофана Затворника: «А діти - всі ангели Божі суть. Нехрещених, як і всіх поза віри сущих, треба надавати Божу милосердю».
Тим не менш, якщо є небезпека смерті немовляти, потрібно докласти всіх зусиль, щоб похрестити його. Священик для хрещення може бути допущений навіть в реанімаційне відділення. Хрестити «страху заради смертного» (тобто при небезпеці смерті) може будь-який православний християнин, окропив немовля святою водою (допускається навіть проста вода) зі словами «Крещается раб Божий (ім'я) во ім'я Отця. Амінь. І Сина. Амінь. І Святого Духа. Амінь». Після такого хрещення, якщо Господь дарував зцілення, потрібно в храмі доповнити Хрещення таїнством Миропомазання.


Про поминання самогубців

         Поминання самогубців в церкві не допускається. Однак це не виключає наших домашніх молитов про них.
Оптинський старець Леонід одному своєму духовному чаду велів читати таку молитву: «Взыщи, Господи, погибшую душу (имя), аще возможно, помилуй! Неизследимы судьбы Твои. Не постави мне во грех молитвы моей. Но да будет святая воля Твоя».
У випадку, якщо є сумніви в тому, що людина покінчила життя самогубством, пишеться прохання на ім'я правлячого архієрея, де детально викладаються обставини смерті, додається копія свідоцтва про смерть. Прохання передається в Єпархіальне управління. У випадку якщо буде отримано письмове благословення на відспівування, покійного можна відспівувати і поминати в храмі.


Могила і хрест

З глибокої давнини існує звичай відзначати місце поховання облаштуванням над ним пагорба. Могилу християнина осіняє Святий Животворящий Хрест - переможний символ нашого спасіння. Хрест на могилі ставиться біля ніг похованого так, щоб розп'яття було звернуто до обличчя покійного.
Могильний хрест знаменує віру християн у те, що тіло померлого знаходиться тут, в землі, а душа - на Небі, що під хрестом приховано насіння, яке проросте для життя вічного в Царстві Божому. Простий скромний хрест з металу або з дерева більш личить могилі православного християнина, ніж дорогі пам'ятники й надгробки з граніту і мармуру.
Хрест - священний символ (в християнстві) знаряддя страти Ісуса Христа. Православний хрест буває восьмиконечним, тобто має три поперечини. Верхня - коротка, на ній поміщається скорочений напис: «Ісус Назарянин Цар Іудейський». Середня - найдовша. Нижня, коса - теж коротка, лівий кінець цієї поперечини вищий, ніж правий. 
           Православна Церква визнає і чотирикінцевий хрест, у якого тільки одна поперечина - довга середня. Хрест може бути із зображенням розп'яття або без нього. На православному зображенні розп'яття ступні ніг Ісуса Христа розташовуються поруч один з одним рівно.

Пропонуємо ознайомитися з аналогічним матеріалом: