Православний етикет. Благочестя і церковна ввічливість

        Що таке благочестя

        Благочестя - це стосунки між людиною і Богом, шлях сходження до Христа, християнська праведність, істинне шанування Бога через виконання Його заповідей.
А церковний етикет – це стосунки між людьми, які грунтуються на системі благочестивих правил, канонів, традицій православної Церкви.
Ці два поняття нерозривно пов'язані між собою і становлять основний зміст релігійного життя віруючої людини.
Обдарована свободою волі людина орієнтована: на власне буття, на етичне ставлення до навколишнього світу, на релігійне ставлення до Бога.
Основною догмою власного буття людини є честь, що пов'язана з оцінкою таких якостей особистості як вірність, справедливість, правдивість, благородство, гідність.
Визначальним принципом у відносинах людини з ближнім є чесність, моральна якість якої виражається в сумлінності, прямодушії і правдивості.
Для того, щоб честь і чесність давали нам право з дерзновенням звертатися до Бога, усвідомлюючи свою власну гідність, бачачи в іншій людині супутника до Бога, нам необхідно дотримуватися церковної ввічливості і церковного етикету, як одних із передумов релігійного благочестя.


Церковна ввічливість і православний етикет

Церква - це особливий світ зі своїми правилами і нормою поведінки. Піклуючись про внутрішній благоустрій своєї душі, кожна віруюча людина повинна дбати про дотримання моральних приписів благочестя і православного етикету.
        Ввічливість безумовна складова етикету і в устах духовної людини може стяжати благодать Божу.
Під ввічливістю слід розуміти не тільки здатність проявляти зовнішніми манерами внутрішнє почуття шанобливого ставлення до людини, яку ми поважаємо, а й вміння бути привітним з людьми, до яких не маємо прихильності.
І не буде це вважатися фарисейством і показною набожністю для людини духовної. Навпаки така ввічливість може стати засобом для здобуття смирення, і придбання навиків лагідності, терпимості і поблажливості до немощів інших.

За покірливе і терпляче виконання заповіді Божої про смирення, проявами любові без відповідних почуттів любові, на людину сходить благодать Святого Духа і вона винагороджується виливом на неї небесної любові, що пом'якшує її серце і дає можливість відчувати в оточуючих рідних у Христі і доброзичливу до них приязнь.
Про це писав єпископ Феофан Затворник: «Діючий за церковним, як слід, безперервно проходить науку благоговіння перед Богом, з присвятою Йому всього…».
Православному християнину слід завжди осмислювати, що поганий тон і грубі манери у храмі можуть стати перешкодою мало церковної людини на її шляху до Бога і що боротися потрібно не проти грішника, який може бути вже помилуваний Богом, а проти гріха.


Як прийнято у православних вітати один одного

Мова православного християнина це сакральна мова, яка стикається з Божественним і відмінна від буденних понять.
Оскільки православні віруючі люди єдині у Христі, то у відносинах між собою називають один одного «брат» або «сестра», а при зверненні до громади - «брати і сестри».
Ці чудові слова виражають грунтовне єднання віруючих, про яке сказано в молитві: «Нас же всех от единаго Хлеба и Чаши причащающихся соедини друг ко другу во Единаго Духа Святаго Причастие». 
У церковному середовищі не прийнято називати людей по батькові. Навіть до літньої людини звертаються тільки по імені, з яким вона підходить до Причастя.
Чоловіки при зустрічі вітаються рукостисканням і одночасно цілують один одного в щоку. Жінки обмежуються тільки поцілунком, без рукостискання. Привітання між чоловіком і жінкою має бути стриманим – на словах і нахилом голови.
Між віруючими не личать вітання та побажання, що вживаються в миру: «Вітаю!», «Привіт!», «Смачного!».
Сам Ісус вітав словами «Мир вам!», та повчав своїх учнів: «У який дім увійдете, то найперше кажіть: «Мир дому цьому!» (Євангеліє від Луки, 10,5). І при народженні Ісуса ангели на небі проголошували: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління!» (Євангеліє від Луки, 2.14).
У православному середовищі характерні небагатослівні діалоги, наповнені простотою, щирістю і смиренною готовністю при неправоті негайно просити пробачення, наприклад.
При зустрічі: «Зі святом!», «Зі святим вечором», «Христос народився!» - «Славимо Його!», «Христос воскрес!» - «Воістину воскрес! », "Мир вашому дому!" - «З миром приймаємо!».
При розставанні: «Бережи тебе Господь!», «Бог у поміч!» «З Богом!», «Допомоги Божої!», «Прошу твоїх святих молитов».
При вибаченні: «Пробач, брат (сестра)!» - «Бог простить, ти мене прости!».
При відмові у виконанні того чи іншого прохання: «Вибачте, я не можу на це погодитися, тому що це гріх» або «Вибачте, але на це немає благословення мого духівника».
В інших ситуаціях: «Спаси Господи!», «Врятуй Христос!», «Спаси тебе Бог!», «Во славу Божу!», «Ангела за трапезою!» тощо.
  

Безумовно, що за блискучими манерами можуть ховатися погані наміри. Тому потрібно усвідомлювати, що Бог завжди дивиться на серце і лише Він знає наш істинний стан та бажання.
Таким чином, на відміну від світського етикету, правила поведінки в церковному середовищі безпосередньо пов'язані з благочестям і ведуть до очищення і преображення серця Божою благодаттю. Тому годиться дотримуватися церковного етикету не тільки як зводу правил поведінки з метою збереження церковного організму, але і як засобу сходження до Христа.

 «Як правильно звертатися до духовної особи в усній і письмовій формі», «Поведінка православної людини за столом в приходській трапезній, … в дні скорботи, ... на кладовищі», ці та інші теми церковного етикету, з Божої милості, будуть викладені у наступних повідомленнях. 
Слідкуйте за публікацією на сайті.

        Бережи вас Господь!

Пропонуємо ознайомитися з аналогічним матеріалом: