Православний етикет. Правила поведінки у православному храмі

        Православний храм - це Дім Божий, Дім молитви, місце, освячене особливою присутністю Божественної благодаті, яка так необхідна кожній людині для духовного вдосконалення. Тому, якщо ви вирішили відвідати Дім Божий, придержуйтесь певних правил, щоб не осквернити Святе місце та не образити почуття людей, які дотримуються всіх канонів православ'я.
Слід заздалегідь ще дома приготувати поминальні записки та необхідні кошти на свічки, проскури і церковні збори.
Одягніться охайно і скромно в одежу, яка відповідає вашій статі. Жінкам не варто зловживати прикрасами і косметикою. Перевагу слід віддати не занадто відкритим і коротким сукням або спідницям. Недопустимо йти до храму в шортах і в одязі з коротким рукавом вище ліктя, пляжних костюмах і майках.

Категорично забороняється відвідувати храм у нетверезому стані, курити, приводити або приносити з собою тварин. Не бажано використовувати парфуми, навіть із слабким запахом.
Перед виходом із дому прочитайте з хресним знаменням молитву: «Отрицають тебе сатана, гордыни твоей, служению твоему и сочетаюсь Тебе, Христе Боже наш, во имя Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь».
Ще по дорозі до храму налаштуйте себе на спокій і умиротворення, відкиньте всяку дратівливість. Ідіть, не поспішаючи, з почуттям гріховності.
Чоловікам, при вході до храму, слід знімати головний убір, а жінкам - покривати голову хусткою чи шарфом.
При вході до храму, попередньо перехрестившись, тричі поклоніться у напрямку до вівтаря з молитвами: "Боже милостив буди мне, грешному", "Боже, очисти мя, грешного и помилуй мя", "Создавый мя, Господи, прости мя!".
Не спізнюйтеся на Богослужіння, завжди приходьте завчасно, щоб прикластися до Святинь, подати поминальні записки та придбати свічки ще до його початку.
Церква - це небо на землі. Тому молячись своєму Творцю не помишляйте нічого суєтного і земного, намагайтеся бути спокійними, забудьте про суперечки і дріб'язковості, уважно слухайте молитви.
Недопустимо в період Богослужіння розглядати ікони, священнослужителів, прихожан. В період молитви стояти потрібно благоговійно з почуттям покаяння та з чуть упущеною головою.
Не слід стояти спиною до вівтаря. Прикладатися до Святинь і ставити свічки потрібно так, щоб не заважати іншим молитися. Якщо в храмі багато людей – краще передати свічки, ніж розштовхувати всіх і ставити самим на підсвічник.
Християнин повинен усвідомлювати свою гріховність та виховувати в собі смиренність і шанобливе ставлення до святинь. Тому, кланяючись перед святими іконами, ми не можемо цілувати лики святих, а лише прикладатись до зображень рук, ніг та одягу.
Розмови необхідно обмежити до мінімуму, знайомих вітати поклоном, відклавши всі бесіди на інший час. Не прийнято вітатися за руку, робити зауваження тим, хто знаходиться поруч з вами (тільки в крайніх випадках). Можна підспівувати хору, але дуже тихо, щоб не заважати оточуючим слухати молитву. Забороняється категорично розмовляти і ходити під час співу Херувимської пісні, євхаристичного канону і під час читання Євангелія.
Чоловіки повинні знаходитися в правій частині храму, а жінки - у лівій. У давнину церква була розділена спеціальною перегородкою, і служителі храму не допускали, щоб чоловіки і жінки знаходилися спільно в одній частині. До причастя і помазання було прийнято підходити окремо: спочатку допускалися чоловіки, а потім жінки. В даний час цього звичаю дотримуються лише в монастирях і деяких храмах.
Сидіти під час Богослужіння можна лише важко хворим або сильно втомленим людям. Святитель Філарет Московський з цього приводу так висловлював свою думку: «Краще сидячи думати про Бога, ніж стоячи - про ноги".
Дітям не варто дозволяти пустувати, бігати і голосно сміятися. Якщо малюк плаче, краще виведіть його з храму і заспокойте.
У храмі не можна: смітити, палити, сміятися і голосно розмовляти, тримати руки за спиною, або в кишенях. Кіно-, фото-, аудіо запис і відео зйомку можна робити тільки з благословення настоятеля. Стільникові телефони слід відключати.
Якщо ви прийшли в храм вперше, то необхідно звернути увагу, як ведуть себе більш досвідчені прихожани, в яких місцях Богослужіння і яким чином вони накладають на себе хресне знамення і здійснюють поклони. Хресні знамення і поклони старайтесь здійснювати з усіма одночасно.
Стояти на молитві потрібно до кінця Богослужіння, залишати його до закінчення без поважних причин недопустимо. Повертайтесь із храму з почуттям вдячності Богу за все, тричі перехрестившись і вклонившись в сторону вівтаря при виході.

        Більше про православний етикет - в наступних публікаціях.

Пропонуємо ознайомитися з аналогічним матеріалом: