Молитва Єфрема Сірина "Господи и Владыко живота моего"

        «Господи и Владыко живота моего, дух праздности, уныния, любоначалия и празднословия не даждь ми. Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения и любви даруй ми, рабу Твоему. Ей, Господи, Царю! Даруй ми зрети моя прегрешения, и не осуждати брата моего. Яко благословен еси во веки веков. Аминь».

Ця молитва святого Єфрема Сирина коротка і проста за змістом, але глибока за своєю суттю, має дуже важливе значення у всьому великопісному Богослужінні.
В першій частині молитви перераховуються основні недуги нашої душі. Друга її частина присвячена подвигу викорінення цих гріхів.


Дух лінивства, безнадійності, владолюбства і марнослів'я не дай мені!

Одними із основних наших недугів - є неробство, лінощі, безнадійність. Адже лінощі і безнадійність переконують нас в недосяжності, а тому і небажаності трудитися для покрашення свого духовного стану. Це глибоко вкорінена в нас аморальність, завдяки якій ми розтрачуємо даровані нам духовні сили та яка, на кожен духовний заклик, сіє сумніви в нашій душі і відповідає: "А навіщо? ".
Неробство нищить духовну енергію у самих її витоків, є причиною всіх гріхів і призводить до відчаю та зневіри, що є найбільшою небезпекою для душі.
Перебуваючи у стані відчаю і зневіри, людина не здатна реально самостійно оцінити навколишній світ. Вона бачить його таким, яким їй нав'язує батько брехні, - песимістичним і наповненим темрявою. Тому що «Він був душогуб споконвіку, і не устояв в істині, бо нема в ньому істини. Як говорить неправду, то говорить своє, бо він брехун і батько брехні» (Іоана 8:44).
Такий стан душі дуже небезпечний і, при відсутності старанної молитви і покаяння, може призвести до її загибелі.

Любоначаліе означає любов до влади. До цього гріха призводять неробство, лінощі і зневіра, які спотворюють і спустошують наше життя. Ці гріхи розвивають в людині егоїзм, егоцентричність і, як результат, - неправильне відношення до інших людей, бажання підпорядкувати їх собі та перетворити в засіб для задоволення своїх потреб.
Це відбувається тоді, коли ми не ставимо за мету досягти вічних цінностей, не визнаємо Бога Владикою свого життя, а стаємо абсолютним центром свого власного світу та розглядаємо його через призму власних суджень.
Любоначаліє це не тільки панування над іншими людьми, влаштування свого особистого життя за їх рахунок, але і - байдужість, презирство, неповага та відсутність інтересу до проблем інших.
Недарма святі отці всіляко намагалися уникали влади, слави і зручностей світу цього.

Марнослів'я. Тільки людину, серед усіх створених живих істот, Бог наділив даром мови. Святі Отці вбачають в цьому відображення Образа Божого, тому що Сам Бог явив себе як Слово. «На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог ...» (Ін 1,1).
Через мову людина самореалізується, мова висловлює дійсну її сутність та дає можливість спілкування з Богом через молитви.
Однак слово, що відхиляється від своєї Божественної природи і призначення, може бути небезпечним і стати знаряддям гріха. Слово рятує і вбиває; слово надихає і слово отруює. Правда виражається словом, але й диявольська брехня використовує слово.
Отже, перша частина цієї молитви – це крик із глибини людської безпорадності. Далі молитва переходить до покаяння та викорінення проявів гріха, які отруюють наше життя і перешкоджають стати на шлях до спасіння. Однак, «… неможливе це людям, а не Богові, бо все можливо Богові» (Луки 1:37).


«Дух же доброчесності, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу Твоєму»

Доброчесність це позитивна протилежність духу неробства, іншими словами  - цілісність, розсудливість, чистота, чеснота, непорочність душі, покора.
Одним із засобів досягнення доброчесності є така чудова якість людини як смиренність, яка стверджує правду, викорінює брехню, що нас повсякденно оточує.
Лише смиренні здатні жити в реалістичному світі, бачити і приймати речі такими, як вони є, і завдяки цьому осягати Божу велич - доброту і любов до всіх. Ось чому вважається, що Бог смиренних винагороджує благодаттю і противиться гордим.

Терпіння. Терпіння воістину Божественна досконалість. Господь поблажливо до нас ставиться тільки тому, що Йому, і тільки одному Йому, відкрита реальна глибина речей, яку ми по своїй сліпоті не здатні бачити.
Людина із-за свого гріховного стану нетерпляча до ближніх, швидка на засудження інших та «не бачить колоди у власному оці». Вона судить про все під своїм кутом зору, опираючись тільки на власне суб'єктивне бачення, не знає і не враховує всіх обставин, ігнорує думку інших.
Чим більше ми наближаємося до Бога, тим терплячішими ми стаємо, тим більше відображаємо в собі властиве одному Богу дбайливе ставлення до інших.


«Їй, Господи Царю, даруй мені бачити мої гріхи і не осуджувати брата мого»

В останньому проханні Великопісної молитви підведений як би підсумок усіх подвигів, вінцем яких є любов – Божественний дар, що свідчить про духовне зростання людини.
Однак святі Отці застерігають проти уявних неіснуючих чеснот, які під прикриттям смирення і самоосуду, можуть привести до диявольської гордині.
Наш головний ворог – гординя, тільки тоді відступає, коли доброчесність, смиренність, терпіння і любов поєднуються в нас в одне ціле.


Проголошення молитви і здійснення земних поклонів

Молитва Єфрема Сирина проголошується в кінці кожної великопісної служби з понеділка по п'ятницю двічі.
Після кожного прохання при першому читанні молитви кладеться земний уклін. Далі 12 разів здійснюються поясні поклони і промовляється про себе: "Боже, очисти мене грішного". Слідом знову проголошується вся молитва, після якої кладеться один земний уклін.
Гріховне падіння людини полягає в перемозі похоті плоті над його духовною, Божественною природою. Християнський аскетизм - це не боротьба проти тіла, а відновлення його, як храму безцінної людської душі. Саме тому після кожного прохання Великопісної молитви ми кладемо земний уклін, що є характерним знаком такого покаянного і смиренного відновлення.


Слідує звернути увагу на те, що в молитві йдеться мова не про самий гріх, а про його дух. А це тому, що набагато легше позбутися від окремих вад, які ще не встигли глибоко пустити своє коріння. Порочний дух цих вад значно небезпечніший. Він надзвичайно стійко тримається у серці кожного і для викорінення його необхідно докласти неабияких зусиль шляхом старанної молитви і посту та з сильною вірою і надією на милість Божу.
Усвідомимо, брати і сестри, що ми ще тільки на самому початку, краєчком ноги, стоїмо на шляху, який веде до спасіння. Заглянемо кожен в глибину свого жорстокого серця, проаналізуємо своє життя і гідно принесемо Господу свої покаянні Великопісні молитви «на відпущення гріхів і на життя вічне. Амінь».

В статті використані матеріали протопресвітера Олександра Шмемана «Великопостная молитва святого Єфрема Сирина». 

Пропонуємо ознайомитися з аналогічним матеріалом: